PUMO Radovljica in diStory: 3, 2, 1, akcija!

Za začetek nekaj statističnih podatkov: 39 % mladih je mnenja, da so muzeji danes irelevantni. 80 % mladih verjame, da interaktivne vsebine delajo dediščino bolj privlačno. 50 % meni, da bi muzeje brez digitalnih vsebin morali zapreti. Ko sem za mnenje vprašala mlade udeležence programa PUMO Radovljica, so mi povedali podobno. Da jih zgodovina ne zanima preveč, da je dediščina spravljena le v varnem zavetju muzejev in da na področju predstavljanja dediščine pogrešajo interaktivne pristope, ki bi bili prilagojeni mladim. Seveda sem se ob tem kislo nasmehnila, razumevajoče prikimala in globoko zavzdihnila: Kako se torej približati mladim?

Projekt diStory nam ponuja najrazličnejše možnosti. Trudimo se, da se našim obiskovalcem odpiramo na nove, atraktivne načine: Tako smo v preteklem letu vzpostavili »Muzejsko kavarno« za starejše, »Hackathon« za srednješolce, ustvarjanje risank z otroki, pisanje prispevkov za blog in tako naprej. Vseskozi se trudimo, da v naše delo vnašamo tudi digitalno komponento. S tem želimo pridobiti novo publiko, splesti tesnejše vezi in ljudi spodbuditi k razmisleku o dediščini našega starega mesta. Še vedno zbiramo najrazličnejše zgodbe, spomine, anekdote, fotografije in predmete, ki bi utegnili Radovljico predstaviti na zanimiv, še neuveljavljen način; oglasite se nam!

skupinska

S »PUMovci« smo se srečali trikrat. Prvič smo si ogledali Radovljico in njene znamenitosti in spoznali pomembne zgodovinske osebnosti mesta. Da pa vodenje ni bilo preveč dolgočasno, smo se kdaj pa kdaj odmaknili od podatkov, ki spadajo v klasično vodstvo po mestu. Pred parkom smo se posedli na stopnice, se seznanili z zgodovino parka, potem pa debatirali o tem, kaj se v parku dogaja danes. Ob spomeniku Josipini Hočevar smo razmišljali, komu od danes živečih Slovencev bi postavili spomenik. Ker je bila v zraku košarkarska evforija so se mladi strinjali, da bi bili to naši zlati košarkarji s kapetanom reprezentance na čelu. Ogledali smo si tudi Šivčevo hišo, kjer nam je vodička predstavila vsakdanje življenje v tej hiši nekoč. Razmišljali smo, če bi si upali za en dan poizkusiti živeti »po starem«. Pa vi, bi zmogli odložiti telefon, odklopiti internet in pozabiti na pralni stroj?

Naslednje srečanje je bilo namenjeno snemanju izjav. Na podlagi vodenega ogleda sem mlade izzvala, naj podajo svoj pogled na Radovljico. Evi, denimo, je obisk Šivčeve hiše sprožil spomin na mamino poroko. V svoji izjavi je opisala poročni dan in tudi notranjost hiše, kjer se je poroka zgodila. Gloria je obudila spomine na dneve, ko je Radovljico obiskovala s starimi starši. Timi je izpostavil odlike Radovljice, ki delajo mesto prijazno tudi za obiskovalce. Mark in Žan pa sta razmišljala o prihodnosti. Vse izjave so z nekaj napotki posneli sami. Kmalu si jih boste lahko ogledali na spletni platformi projekta diStory, ki bo ponujala prostor za drugačne poglede, spomine, nenavadne zgodbe, anekdote in ostale iskrice, tako ali drugače vezane na Radovljico.

Na zadnjem srečanju smo se lotili montaže video izjav. Mladim sem najprej razložila pomen in različne načine montaže, orisala Kuleshev efekt in jim predstavila osnove dela s programom za urejanje video materiala. Nato so sami določili, kako bosta izgledali njihova najavna in odjavna špica in ju tudi oblikovali. Tako smo pridobili tri kratke filmčke, ki so jih v celoti posneli in uredili »PUMovci«. Sama sem jim kot presenečenje pripravila »making-of« video z zmotami in zabavnimi neuspelimi poskusi, ki sem ga skrivaj posnela med tem, ko so bili mladi zaposleni s snemanjem lastnih izjav.

Seveda ni potrebno pisati o smehu, ki je spremljal predvajanje, kajne?

 

* Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi mentoricam PUMO Radovljica!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s